Eero Aarnios design

Eero Aarnio är en finsk formgivare som föddes 1932. Han fick sitt stora genombrott år 1966 då han designade Åskbollen, en plastfåtölj som är stoppad med härlig plysch. Just nu finner du en fin, retrospektiv utställning om formgivaren i Stockholm på Nationalmuseum Design i Kulturhuset . Denna ställdes även ut i Helsingfors i somras och har fem teman så som sinne, artefakt, tid, process och tillverkning och dessa kan ses från olika delområden ur hela hans långa formgivningsperiod. Utställningen i Stockholm är något mindre än den i Helsingfors på grund av utrymmesskäl.

Populära formverk av Aarnio

Eero Aarnio har under årens lopp formgivit många världsberömda inredningsobjekt så som till exempel de abstrakta djuren Puppy, Happy Bird och Pony. Dessa färggranna fantasidjur hör till en rad barnmöbler som denna formgivare designade mellan åren 1973 – 2015. På utställningen hittar man dem försedda med hjul och de är även autopilot styrda där de kör runt på utställningsområdet. Det finns alltså just nu både snygg och lekfull design på Kulturhuset som säkerligen kommer att uppskattas av både konst- och inredningsintresserade. På galleriet finns även en lång och vit vägg där man hängt upp olika milstolpar ur formgivarens liv och karriär.

Köp hem något till inredningen

På denna intressanta utställning hittar du många snygga konstverk och du kommer säkerligen att bli mycket förtjust i flera utav dem. Bland annat lampan Double Bubble som man nuförtiden ser ofta i våra hem. Lampan är designad år 2000 och är en synnerligen uppmärksammad lampa. Lampan var från första början tänkt som en glasskulptur men eftersom lågenergilampor nästan samtidigt hade slagit i genom gjordes det en ändring och den gjordes till en armatur. Double Bubble har nu sålts i tiotusentals exemplar runt om i världen. På Kulturhuset finns det till salu flera snygga posters som föreställer Eero Aarnios världsberömda designverk.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight