Olika typer av dörrar

Hur ofta har du egentligen funderat över hur dörrarna i ditt hem är designade? Förmodligen inte särskilt ofta. Dörrar är ett av de där inslagen vi tar för givna. Vi vill visserligen ha snygga dörrar i vårt hem, i det läge då vi tar oss för att byta ut dem. Väl på plats tänker vi dock inte på dem. Låt oss därför ta en titt på olika typer av dörrar och vad de används till.

  • Pardörrar – För det mesta används pardörrar till vardagsrum eller salonger. Det är en lite lyxigare dörrvariant som passar i bredare dörröppningar eller valv. Pardörrar ger ett lite högtidligt och ståtligt intryck än en vanlig dörr.
  • Ståldörrar – Har oftast utsidor polerat stål och plastskum på insidan. Kraftfulla dörrar som mestadels används i offentliga miljöer. Kan också användas för så kallade ”panic rooms”.
  • Vikdörrar – Den här dörrvarianten används oftast för att dela av två olika ytor i ett rum. De går att vika undan och monteras vanligtvis i rännor i taket. För att öppna dem viks de helt enkelt åt sidan som ett dragspel.
  • Skjutdörrar – Skjutdörrar är vanliga exempelvis som dörr mellan ett vardagsrum och en altan. Den stora fördelen med dem är att du inte behöver frigöra lika stor yta framför dem eftersom de öppnas genom att skjutas åt sidan.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight