Svenska designklassiker

Sverige har länge varit ett land som är känt i världen som en föregångare inom design och inredning, och de många möbler som designats av svenska formgivare har varit lika populära internationellt som på hemmaplan. Inom svensk design hittar man alltifrån prisvärda och funktionella möbler till riktiga dyrgripar i ädelträ med utsökt form. Det som är genomgående när det gäller den svenska designtraditionen är hög kvalitet i kombination med en ovanlig förmåga att överleva under lång tid. Oavsett rådande trender inom inredning och design under de senaste decennierna så har flera svenska designmöbler haft sin givna plats hos den medvetna inredaren.

Blanda stilarna du älskar

Visst har det för många sin tjusning att inreda i en helt enhetlig stil som till exempel många minimalister väljer att göra. Men för många är det viktigt att omge sig med både människor och saker som man älskar, och därför väljer allt fler att friskt blanda olika inredningsstilar och tidsperioder när det är dags att inreda där hemma. Om man bara väljer ut möbler som man tycker om och gör det på ett medvetet sätt så kan man mixa designklassiker med IKEA och loppisfynd utan någon större risk. En eklektisk inredning kan faktiskt ge ett riktigt genomtänkt intryck om det görs på rätt sätt.

Stig Lindbergs arv

En av vårt lands mest kända formgivare är Stig Lindberg. Han var verksam framförallt som keramiker och för Gustavsbergs porslinsfabrik designade han ett stort antal av de serviser som idag anses vara svenska klassiker. Men Lindberg var också framgångsrik både som grafiker och formgivare och har genom sin breda produktion gjort ett tydligt avtryck i designvärlden med ett alldeles eget form- och färgspråk. Hans unika och uppskattade stil är på samma gång mycket skandinavisk och internationell, och man kan många gånger känna igen porslin designat av Stig Lindberg på de vågade färgerna och de allt annat än traditionellt strama linjerna.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight