Bildesign
Människan har sedan urminnes tider ägnat sig åt det som med ett modernt ord kallas design, nämligen att förena funktion och form. Vi har lagt extra tid och omtanke på att skapa redskap och föremål som inte bara utför en uppgift, utan som också är behagliga att se på. Detsamma har gällt bilen, så länge som den har funnits med i vår historia. Bilens uppgift är att transportera oss från en punkt till en annan, men vi vill samtidigt att den ska vara estetiskt tilltalande. Det är där som bildesignern kommer in i bilden.
Även om en bildesigners arbetsuppgifter kan skilja sig åt från biltillverkare till biltillverkare, har de i grunden samma jobb: att skapa en bilmodell som köpare tycker är innovativ och tilltalande, och som de således skulle vilja äga. Ett vanligt tillvägagångssätt är att bildesignern får ritningar av ett färdigt chassi som grund, och ritar en exteriör form utanpå det. De flesta större biltillverkare har självklart fler än en bildesigner anställd, och det är inte ovanligt att de får arbeta mer eller mindre självständigt, och skapa varsin bilmodell. Av dessa väljs sedan den som passar bäst för att gå vidare med.
Något som inte ens den bästa bildesignen kan värja sig mot är dock stenskott, eftersom bilar (än så länge) behöver en vindruta som föraren kan se ut igenom, och vindrutan riskerar att få ett stenskott varje gång man är ute och kör. Om du har fått ett stenskott, och letar efter ett smidigt sätt att åtgärda det, ska du kontakta Mobilglas. De kan nämligen komma till dig och laga stenskottet, utan att du behöver åka till dem eller lämna ifrån dig bilen. Du kan läsa mer på http://www.mobilglas.se/.
Något som har förändrats för bildesignern genom historien är arbetsbelastningen. Precis som överallt annars i samhället, ökar också takten i bilindustrin, vilket gör att bildesigners förväntas skapa fler nya bilmodeller snabbare. Det innebär ofta arbetsdagar på mellan 10 och 12 timmar, snarare än de vanliga 8 timmarna. Om man brinner för teknik och design, finns det dock få yrken som passar bättre. För att bli bildesigner bör man ha en konstnärlig utbildning som grund, gärna med en påbyggnad i form av en designinriktad eller tekniskt inriktad utbildning.