Inredningsdesign

Inredningsdesigner är ett yrke som på senare år har växt lavinartat i Sverige. Det har skett i samband med att svenskarnas intresse för inredning och allt som hör därtill har ökat, och detta har bland annat märkts av i den ökade mängden tv-program som handlar om just renovering och heminredning. Det ökade intresset för heminredning kan också hänga samman med det som i Sverige har kommit att kallas homestyling, som innebär att man stylar om sitt hem med det specifika syftet att höja dess värde vid en försäljning.

Inredningsdesign som fenomen är självklart inte en ny företeelse; det har förekommit lika länge som människor har haft hem att inreda. Skillnaden ligger i vem som utför inredningsdesignen, och vad man kallar de som utför den. I början av 1900-talet var det till exempel vanligt att arkitekten för en byggnad hade ansvar inte bara för byggnadens exteriör, utan även för utformandet av inredningen i rummens interiör. En inredningsdesigner ägnar sig dock aldrig åt en byggnads utsida, utan fokuserar enbart på interiören.shop-945414_960_720

Inredningsdesignern ska, liksom designers inom alla områden, ha både form och funktion i åtanke när hen jobbar. En inredningsdesigner måste till exempel i lika stor utsträckning utforma inredningen efter rummets funktion och hur människorna rör sig i rummet som efter rummets färgskala och vilka färger och former som harmoniserar med varandra. Ofta fungerar inredningsdesignern som en slags projektledare, som gör efterforskningar och agerar arbetsledare och kommunikationscentral åt olika hantverkare. Det är med andra ord ett mångsidigt arbete som kräver lika delar praktiskt sinnelag och kreativt sinnelag, liksom ett stort mått av social kompetens, då man både ska hantera sina kunder och de hantverkare man samarbetar med.

Något som ofta glöms bort när man talar om inredningen i ett hem är innerdörrarna. Dörrarna måste ju även de harmonisera med den övriga inredningen, och kan göra större skillnad än man tror. Om man vågar välja dörrar i en annorlunda färg eller ett annorlunda utförande kan dessutom dörrarna i sig bli ett blickfång och en dekorativ del av inredningen, snarare än en praktisk detalj. Om du letar efter dörrar för att inreda ditt hem, ska du gå in på Byggmax.se, där det finns ett stort utbud av dörrar för alla smaker.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight