Möbeldesign – en modern företeelse

När man talar om design idag menar man ofta konsten att kunna förena funktion och form i ett klädesplagg, ett redskap eller en möbel som är både bekväm att använda och estetiskt tilltalande att se på. Även om möbler har använts i många tusen år av människans historia kan därför möbeldesign, denna förening av form och funktion, sägas vara en modern företeelse. Innan dess hölls nämligen de två mer eller mindre separat: bland allmogens möbler, före 1800-talet, var funktionen det dominerande. Där var det viktiga att möbeln var praktisk, inte vacker, och möblerna tillverkades oftast av bönderna själva. Bland adeln var det istället estetiken som var det viktiga, inte nödvändigtvis att möblerna var sköna eller praktiska. Det som ansågs vackert enligt den tidens tycke och smak fick avgöra.

En tydlig förändring började dock ske i början av 1900-talet. Då började formgivare träda fram som en professionell yrkesgrupp. Till en början var dessa formgivare ofta arkitekter i grunden, som också ägnade sig åt möbelformgivning – arkitekterna såg möblerna som en självklar del av byggnadens helhet, och menade därför att det ingick i deras uppdrag. Några kända exempel från 1900-talets första hälft i Sverige på dessa mångsidiga arkitekter som också formgav möbler är Carl Malmsten, Ragnar Östberg, Gunnar Asplund, Carl Bergsten, Bruno Mathsson och Yngve Ekström.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Idag har möbeldesign och inredningsdesign skilts åt som två separata grenar, och den allsidiga arkitekten finns inte längre kvar. De arkitekter och formgivare som radats upp ovan var dock med i en generation som började en lång tradition av nordisk möbelformgivning, där andra namn som är värda att nämnas är exempelvis Alvar Aalto, Eero Saarinen och Arne Jacobsen. Det som alla dessa formgivare har gemensamt är att de har skapat kända stolar; stolen har genom möbeldesignens historia varit något av en måttstock för formgivare. Några kända exempel på dessa stolar är Carl Malmstens ”Stadshusstolen”, Eero Saarinens ”Tulpanstol” och Arne Jacobsens ”Myran” och ”Sjuan”.

Om du vill få ett smakprov på den mångfald av sittmöbler som dagens möbeldesigners har skapat, ska du gå in på Furniturebox.se. Där kan du till exempel garanterat hitta en soffa som passar just din smak.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight