Praktisk design genom tiderna

Vad är egentligen design, eller formgivning som det också kallas? De flesta är eniga om att det handlar om att försöka förena skönhet och funktion på ett behovsfokuserat sätt. Beroende på det omgivande samhället och tillgänglighet kan behoven se mycket olika ut. Idag ser vi till exempel ofta ett mycket miljöfokuserat arbetssätt, där ett av de stora värdena är att använda hållbara material som också kan återvinnas, eller som i alla fall inte bidrar mer än nödvändigt till miljöförstöring. Men det finns väldigt många olika faktorer att ta hänsyn till när det

Sjukvården – slit och släng?
Idag ser vi hur man inom sjukvården använder en mycket stor mängd engångsartiklar. Även om man försöker återvinna så mycket som möjligt är det självklart enorma mängder plasthandskar, kanyler och redskap som används endast en gång för att sedan slängas på något sätt. Ur miljösynpunkt var det kanske bättre förr på vissa sätt, då man tenderade att använda sig av kanyler som kan användas många gånger, men det fick förstås många betala priset för i form av infektioner. Inom områden där mycket material förbrukas kan man inte alltid välja ett huvudsakligen miljövänligt arbetssätt.

Hus – stora och ljusa men krävande

Illuminated retro style light bulbs. Trendy design.

När det kommer till hus och hem finns det ofta ett ideal om att byggnaderna ska vara stora, ljusa och tillgängliga. Det går förstås stick i stäv med det faktum att stora fönster också tenderar att släppa ut värme när det är kallt och att de släpper in värme när det är varmt. Tack vare duktiga industridesigners har man dock kunnat ta fram effektiva fönster som kan utnyttja eller förhindra detta på bästa sätt. Att det skulle finnas ett visst naturligt drag genom hus för att undvika fuktskador anses idag vara mycket dåligt eftersom det blir ett inte helt kontrollerat värmeenergiflöde i byggnaden. Kompakta och täta hus är det som gäller idag.

Kläder, kläder, kläder
Har du egna barn och sett hur fort kläderna slits? Har du kanske kvar något av din mormors plagg, som fortfarande ser nästan nytt ut? Hur kläder används och tillverkas har förändrats otroligt mycket genom tiderna. Idag växlar modet med säsongerna, och förra årets vårmode är inte detsamma som årets. Det är ett faktum att modeströmningarna gick mycket långsammare förr, och det påverkade självklart mängderna kläder som tillverkades.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight